Pasirinkite kalbą

LT
EN
PL
RU
FR
DE
IT
ES

Paieška

Ieškoti

Susisiekite su mumis

lt Rašykite mums Paieška

2023

PASAULINĖ PREMJERA KAUNO FILHARMONIJOJE


2023 04 18


Šį penktadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje įvyks ukrainiečių akordeono virtuozo ir kompozitoriaus Volodimiro Zubickio simfonijos „Ukraina (Mano žemė)“ pasaulinė premjera.
Atlikėjai - Kauno miesto simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras, dirigentas Robertas Šervenikas.
„Tai visiškai naujas kūrinys, - sakė Kauno valstybinio choro vadovas ir vyriausiasis dirigentas Robertas Šervenikas. – Kūrinys sudėtingas, jį paruošti nelengva. Choras ir orkestras intensyviai dirba“.
Volodomiras Zubickis turi daug bičiulių Lietuvoje, jau daugelį metų bendradarbiauja su Lietuvos muzikais. Šiemet kompozitosiui sukako 70 metų. Ši premjera – dovana ukrainiečių kompozitoriui ir atlikėjui.
Zubitskio tarptautinė karjera prasidėjo 1975m., kai jis laimėjo Helsinkyje Suomijoje vykusį tarptautinį akordeonistų konkursą „Coupe Mondiale“. Nuo tada jis pradėjo koncertuoti įvairiose pasaulio scenose.
Zubitskis yra puikiai žinomas dėl jo kompozicijų, ypač akordeonui. Jo kūriniai yra dažnai girdimi akordeono bei bajano muzikos koncertuose bei įvairiuose tarptautinio masto konkursuose.
Gimė 1953 metais Ukrainoje, 1975 - 1979 metais Kijevo muzikos akademijoje įgijo bajanisto, dirigento ir kompozitoriaus diplomus. Atlikėjas yra daugkartinis įvairių prestižinių konkursų laureatas. 1975 metais „Coupe Mondiale“ („Pasaulio taurė“) konkurso pagrindinėje atlikėjų kategorijoje laimėjo pirmąją vietą.
Nuo 1995 metų gyvena ir dirba Italijoje. Organizuoja tarptautinius akordeonistų, ansamblinio ir orkestrinio muzikavimo konkursus Montese, Lanciano miestuose, tarptautinius festivalius Italijoje ir jų koncertus išvykose. Yra konkursų vertinimo komisijos narys, organizuoja seminarus mokytojams. Šiuo metu jis daug koncertuoja kaip solistas, dažnai groja šeimyniniuose ansambliuose: duete su žmona pianiste Natalija Zubickaja ir kvartete su sūnumis fleitininku ir violončelininku. Dažni jų koncertai gastrolėse ir kitose šalyse.
Kompozitorius parašė 3 operas, 7 simfonijas, 7 koncertus, 2 baletus, daug vokalinės, chorinės, kamerinės, instrumentinės muzikos. Visa ji spalvinga, sudėtinga, atskleidžia kiekvieno instrumento meninės išraiškos galimybes jų techninėmis išraiškos priemonėmis. Tai rodo, kad kompozitorius puikiai pažįsta kiekvieną instrumentą, kuriam kuria. Iš kūrinių akordeonui ir bajanui (mygtukiniam akordeonui) reikia išskirti „Koncertinę partitą“ džiazo improvizacijų stiliuje, „Karpatų siuitą“, koncertus „Omagio ad Astor Piazzolla“, „Rossiana“, siuitas vaikams.
Atlikėjas ir dirigentas Vladimiras Zubickis – išraiškingas, temperamentingas, visada laukiamas ir šiltai sutinkamas klausytojų. Jo muzika įrašyta garsiausiose muzikos įrašų studijose. Jis ne kartą koncertavo Lietuvoje. Rengė koncertus su Čiurlionio kvartetu, daugelį metų bendradarbiauja su Šiaulių miesto akordeonistais dar nuo III tarptautinio akordeono muzikos festivalio „Linksmasis akordeonas“.