Pasirinkite kalbą

LT
EN
PL
RU
FR
DE
IT
ES

Paieška

Ieškoti

Susisiekite su mumis

lt Rašykite mums Paieška

2022

SIMFONIJA Č. SUGIHARAI - „NEŠANTYS ŠVIESĄ“


2022 10 20


Tikriausiai retas nėra girdėjęs pasakojimo apie be galo įkvepiantį Japonijos imperijos vicekonsulo Čijunės Sugiharos (Chiune Sugihara) herojiškumą. Savo veiklą Antrojo pasaulinio karo metais Kaune vykdęs Č. Sugihara, iš pažiūros paprastas žmogus, nepritrūko drąsos ir besipriešindamas nacių režimui, rizikuodamas savo gyvybe ir karjera, išgelbėjo daugiau nei 6 000 iš Europos bėgančių žydų gyvybių, išduodamas jiems Japonijos tranzitines vizas, nors tam neturėjo Japonijos vyriausybės leidimo. Jo drąsa ir humaniškumas buvo neprilygstamas užuojautos pavyzdys didelės tamsos ir blogio metu.

„Nešantys šviesą“ – tai didelės apimties muzikinis kūrinys, kurio autorė, visame pasaulyje žinoma kompozitorė Lera Auerbach. Kartu su Kauno valstybiniu choru bei Kauno miesto simfoniniu orkestru pirmą kartą šį kūrinį klausytojams pristatys violončelės virtuozė Kristina Reiko Cooper. Diriguos – Lietuvos ir viso pasaulio klausytojams puikiai pažįstamas, prestižinių „Grammy“ muzikos apdovanojimų nominantas maestro Konstantinas Orbelianas.

Projektas, kurio iniciatorė japonų kilmės violončelininkė Kristina Reiko Cooper, yra įgyvendinamas gavus didelę „Yad Vashem“ Pasaulio holokausto centro Jeruzalėje paramą.

Pasaulinė kūrinio premjera įvyks Lietuvoje, Kaune. Kaunas buvo pasirinktas neatsitiktinai – būtent šiame mieste rezidavo vicekonsulas Čijunė Sugihara, o taip pat šis projektas yra vienas „Kaunas –Europos kultūros sostinė 2022” programos akcentų.

Lapkričio 5 d. 19 val. kviečiame į Kauno valstybinę filharmoniją, kur patys pirmieji galėsite išgirsti Čijunės Sugiharos istoriją papasakotą muzikos kalba.

Daugiau informacijos apie projektą: www.sugiharasymphony.com

ATLIKĖJAI

KAUNO MIESTO SIMFONINIS ORKESTRAS
Vyr. dirigentas Constantine Orbelian (JAV), vadovas Algimantas Treikauskas

KAUNO VALSTYBINIS CHORAS
Meno vadovas ir vyr. dirigentas Robertas Šervenikas

Solistė
KRISTINA REIKO COOPER (violončelė, JAV)

Dirigentas
CONSTANTINE ORBELIAN (JAV)

 

Pasaulinė premjera
LERA AUERBACH – Simfonija Nr. 6 „Nešantys šviesą“ violončelei, chorui ir orkestrui